Vallen

Bent u wel eens gevallen? Of bent u bang om te vallen?

Bij oudere mensen zijn de gevolgen van vallen groter dan bij jonge mensen. Blauwe plekken, schaafwonden, gebroken botten; bij jonge mensen geneest dit sneller dan bij oudere mensen.

Vaak zijn oudere mensen zich er nog te weinig van bewust dat vallen een probleem is en dat vallen juist voorkomen kan worden. Gedachten als ‘ik ben te oud geworden’, ‘er is niets aan te doen’, ‘het komt door de medicijnen’ of zelfs ‘vallen overkomt mij niet’ zorgen er voor oudere mensen het risico van vallen niet inzien. En dat terwijl die risico’s helder benoemd kunnen worden. Denk maar aan persoonlijke zaken als balans, spierkracht en conditie, maar ook zaken in de omgeving als losliggende snoeren, losse kleedjes en rommelige stoeptegels.

Helaas is vallen niet altijd te voorkomen, maar we kunnen wel onveilige situaties van vallen in beeld brengen. Als we dat weten dan kunnen we de gevaren van vallen proberen uit de weg te gaan of te voorkomen. 

Valanalyse

Dit in beeld brengen van onveilige situaties doen we tijdens een valanalyse. We kijken samen met u naar uw manier van bewegen en we zoeken bij u thuis en op straat in uw omgeving naar mogelijke gevaren en onveilige situaties. We nemen dit met u door en zo wordt u zich bewust van hoe u onveilige situaties kunt voorkomen en hoe u zich het beste kunt bewegen. Zo wordt u ook minder bang om te vallen. De valanalyse duurt ongeveer een uur en wordt soms aan huis gedaan. De valanalyse wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide zorgverleners zoals een ergotherapeut, fysiotherapeut, oefentherapeut Cesar of een podotherapeut.

Na de valanalyse krijgt u advies hoe u in uw situatie het beste kunt handelen of kunt u doorverwezen worden naar andere zorgverleners. De gezondheidscentra in Nijkerk bieden u zo’n valanalyse aan. Neem hiervoor via e-mail contact op met valanalyse@gc-nijkerk.nl. 

 

Valtraining

Oudere mensen hebben tragere reflexen, wat bijdraagt aan meer vallen. Toch is hier iets tegen te doen. Een val duurt gemiddeld 600-700 milliseconden, maar een reflex is al binnen de 150 milliseconden actief. Er blijft dus nog tijd over om de val bij te sturen. Hier blijkt een valtraining zeer effectief, ook op latere leeftijd!

Wat willen we bereiken

 • verbeteren van het lopen
 • verkrijgen van balans
 • ontwikkelen van spierkracht
 • verbeteren van conditie
 • stimuleren van actieve leefstijl
 • verminderen van angst om te vallen
 • veilig opstaan en gaan zitten
 • veilig leren gebruiken van een hulpmiddel
 • leren inzien van risico’s van vallen
 • vergroten van botbelasting
 • verminderen van de impact van vallen

Wat houdt het programma in? 
Het behandelprogramma ‘Vallen Verleden Tijd’ is een groepsbehandeling voor 10 à 12 deelnemers die samen het programma volgen. Het wordt begeleid door een speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeut en oefentherapeut + een buurtsportcoach. Een deel van het programma wordt verzorgd door judoschool Club Rebel. 

Het programma bestaat uit 10 bijeenkomsten die verdeeld zijn over 5 weken. Een bijeenkomst duurt 1½  uur.

Wordt het programma vergoed? 
De kosten van het programma worden in sommige gevallen gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar kan eventuele vragen over uw polisvoorwaarden beantwoorden. 

Er wordt geprobeerd 1 a 2 x per jaar een vallen verleden tijd cursus te organiseren. Neem voor informatie over de eerstvolgende cursus contact op via e-mail contact op met valanalyse@gc-nijkerk.nl. 

Nieuws

Publicatie wandelen en Diabetes

In de Huisarts & Wetenschap van juni 2019 is een artikel gepubliceerd over een onderzoek dat de waarde van een wandelprogramma in het kader van de Nijkerk Challenge aantoont voor mensen met [...]

Beter slapen

Ligt u wel eens wakker? Wilt u weten wat u zelf kunt doen om beter door te slapen en wat beter niet? Piekeren heeft ook invloed op de kwaliteit van onze slaap. In dit filmpje vertelt Bertha [...]

Themamaand Rouw en Verlies

We hebben allemaal te maken met verlies. Dat kan zijn een verlies door scheiding, ziekte, ontslag, verhuizing of het overlijden van een dierbare. Rouw is een normale reactie op dit verlies. Hoe [...]