In 2017 had Nijkerk een populatie van ongeveer 2373 ouderen boven de 75, dit is 7,0% van de bevolking. Er wordt globaal aangenomen dat daarvan 20%, dus 475 ouderen, kwetsbaar is. De tendens is dat het aantal ouderen toeneemt, dat zij langer thuis blijven wonen en onder de zorg en verantwoordelijkheid van de eerste lijn blijven. Dit vraagt om samenwerking tussen de diverse disciplines in de eerste lijn die zorg bieden aan deze kwetsbare ouderen. We zien diverse disciplines die zich daarmee bezighouden. Het faciliteren en verbeteren van de onderlinge samenwerking kan de zorg voor de oudere verbeteren en mogelijk de werkdruk van de zorgverleners verminderen.
Sinds 2016 hebben we als stichting Gezondheidscentra Nijkerk de prestatie samenwerking rond kwetsbare ouderen gecontracteerd bij Zilveren Kruis in overleg met de huisartsen. Binnen dit programma geven we de samenwerking tussen huisarts, de wijkverpleging, specialist ouderengeneeskunde en het sociaal domein/gebiedsteam vorm.
Onderdelen van het programma zijn:
- Signaleren van de kwetsbaarheid bij thuiswonende patiënten van 75 jaar en ouder.
- Bepalen op welke terreinen de patiënt kwetsbaar is.
- Maken van een individueel zorgplan.
In dit zorgplan staan de pijlers van stichting Gezondheidscentra Nijkerk centraal:
- Proactieve zorg: we richten het zorgplan op tijdige inzet van ondersteuning en zorg om zelfredzaamheid en eigen regie zo lang mogelijk te kunnen behouden.
- Integrale zorg: we kijken breed naar de zorgvraag, van medisch tot maatschappelijk, en maken zonodig een gezamenlijk zorgplan met andere hulpverleners, zoals de wijkverpleegkundige, de casemanager dementie, het gebiedsteam of Welzijn (integraal).
- Persoonsgerichte zorg: de wensen en waarden van de patiënt staan centraal. De patiënt denkt mee over de doelstellingen in het plan.
We voeren structureel overleg met andere professionals en zorgaanbieders die zorg leveren aan kwetsbare ouderen in Nijkerk in de werkgroep ouderen. Op patiëntniveau organiseren we zonodig een multidisciplinair overleg (MDO) om een gezamenlijk zorgplan te maken.
In 2016 is een programma voor valpreventie opgestart: valanalyse en de cursus ‘Vallen verleden tijd’. Uit onderzoek blijkt dat de cursus ‘Vallen verleden tijd’ werkt om ouderen te leren vallen en vallen te voorkomen. In 2016, 2017 en 2018 hebben fysiotherapeuten en oefentherapeuten Cesar van GC-Nijkerk in samenwerking met sportschool Rebel, Nijkerk Sportief en Gezond en de Unie van Vrijwilligers deze cursus georganiseerd. De gemeente heeft aan de cursus bijgedragen. Voor de toekomst zoeken we naar nieuwe financieringsmogelijkheden voor deze cursus.